Zaparcia. Jak w naturalny sposób wspomóc pracę jelit
fot. nadesłane
Zaparć nie wolno lekceważyć, bo przedłużające się problemy z wypróżnianiem zaburzają funkcje układu pokarmowego. Konsekwencją jest niedożywienie i intoksykacja. Rozwijają się choroby zapalne jelit, takie jak:
REKLAMA
• Nieswoiste zapalenie jelit – przewlekła choroba która jest zmorą milionów ludzi
• Choroba Leśniowskiego-Crohna – która niszczy Twój układ pokarmowy
• Zespół jelita drażliwego IBS – choroba, która zatruwa ludziom życie
• Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – choroba, która nie pozwala normalnie żyć
Zaparcia należą do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego.
Szacuje się, że na zaparcia cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. Wieloczynnikowe terapie pozwalają już skutecznie leczyć większość tych chorób.
Poniżej przedstawiam Wam kilka wskazówek, które pomogą uregulować pracę jelita grubego, nasilić jego perystaltykę i pozbyć się tej przykrej dolegliwości.
• Choroba Leśniowskiego-Crohna – która niszczy Twój układ pokarmowy
• Zespół jelita drażliwego IBS – choroba, która zatruwa ludziom życie
• Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – choroba, która nie pozwala normalnie żyć
Zaparcia należą do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego.
Szacuje się, że na zaparcia cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. Wieloczynnikowe terapie pozwalają już skutecznie leczyć większość tych chorób.
Poniżej przedstawiam Wam kilka wskazówek, które pomogą uregulować pracę jelita grubego, nasilić jego perystaltykę i pozbyć się tej przykrej dolegliwości.
- rozpocznij dzień od wypicia szklanki letniej wody z dodatkiem łyżeczki miodu i soku z cytryny lub z dodatkiem namoczonych suszonych śliwek (śliwki koniecznie zjedz); dzięki temu już od samego rana usprawnisz swoją perystaltykę;
- spożywaj produkty zawierające błonnik pokarmowy; błonnik działa jak „miotełka” na przewód pokarmowy przyśpieszając pasaż treści jelitowej; znajdziesz go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, gruboziarnistych kaszach, a także w owocach i warzywach;
- pij minimum 2 litry płynów na dzień, głównie wodę mineralną; odpowiednia ilość napojów sprawi, że masy stolcowe nie będą zbite i łatwiej im będzie przesuwać się wzdłuż jelita;
- stosuj olej lniany; jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, które działają na poziomie komórkowym, ograniczając i zapobiegając stanom zapalnym m.in. jelita grubego;
- zrezygnuj z podjadania słodyczy, czekolady i cukru; działają bardzo zapierająco i spowalniają pracę jelit;
- uwzględnij w swoim menu fermentowane napoje mleczne; takie jak kefir, jogurt czy maślanka, a jeśli nie tolerujesz w/w produktów zażywaj codziennie kapsułki zawierające bakterie L.acidophilus i L.bifidus, które pobudzają perystaltykę i chronią jelito przed inwazją szkodliwych bakterii;
- wypij łyżeczkę oliwy przed snem; która nawilży i usprawni pracę przewodu pokarmowego;
- zrezygnuj ze smażenia na korzyść gotowania, duszenia i gotowania na parze; potrawy smażone, bogate w tłuszcz są ciężkostrawne i zalegając w przewodzie pokarmowym znacząco spowalniają jego pracę;
- uwzględnij w swojej diecie zioła; mniszek lekarski (liść i korzeń), nasiona kopru włoskiego, koperek, anyżek, natka pietruszki, imbir podrażniają przewód pokarmowy, w tym błonę śluzową jelita grubego i stymulują jego pracę;
- ćwicz mięśnie brzucha; już 10-15minut regularnych ćwiczeń sprawi, że jelita, dzięki mechanicznemu podrażnianiu, zaczną sprawniej pracować. Ponadto głębokie oddychanie torem brzusznym podczas treningu, delikatnie masuje i stymuluje okrężnicę.
PRZECZYTAJ JESZCZE