Czas na lody, ale jakie ?
fot. nadesłane
Wszyscy uwielbiamy lody, szczególnie w upalne letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i chłodzącego. Niestety, jak większość słodkich przekąsek lody są bogatym źródłem kilku składników szkodliwych dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego. Nie należy też zapominać, że lodowe desery powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach, jeśli chcemy zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę.
REKLAMA
- Tłuszcz
- Tłuszcze nasycone
- Cholesterol
- Cukier
- Laktoza
Jak widać, lody – choć trudno się im oprzeć – nie są zdrowym deserem. Na szczęście nie musimy całkowicie z nich rezygnować. Chcąc zapewnić sobie tę odrobinę rozkoszy dla podniebienia, a jednocześnie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych, możemy zrobić lody sami w domu, w zaledwie 10 do 15 minut.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE